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Feteasca Regala – Fata din Butoi 2015

Réf: Feteasca Regala – Fata din Butoi 2015
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Description
Avis

Feteasca Regala - La fille du tonneau

Vin sec  2015,

13,50% vol 

En 2015, nous avons élaboré ce vin à partir de raisins Feteasca Regala fermenté en fûts de chêne roumain de 300 litres et vieilli dans ces fûts pendant deux ans. Après un vieillissement en bouteilles de plus d'un an, ce vin montre l'extraordinaire potentiel du cépage Feteasca Regala - cépage blason des cépages blancs en Roumanie : un bouquet intense de fruits mûrs et d'épices, suivi d'un bouquet dense et harmonieux en bouche. 

Ce vin blanc à la texture proche d'un vin rouge élégant peut accompagner des entrées savoureuses - comme une assiette de charcuterie ou de fromages affinés - ainsi qu'une carpe en saumure ou une sarmale à la polenta, mais aussi un agneau grillé ou un filet de bœuf avec des pommes de terre au romarin ou des légumes grillés : il peut parfois remplacer le vin rouge - comme par une chaude journée d'été - qui serait alors trop lourd et fatigant.

 

Feteasca Regala – Fata din Butoi

Vin sec, recolta 2015, 13.50 %vol

In prima parte a secolului XX exista o revista satirica „Furnica“, plina de comentarii amuzante si umoristice despre viata politica, culturala si sociala din perioada respectiva.

Printul Barbu Stirbey aprecia foarte mult aceasta revista si a folosit-o drept cale de comunicare cu consumatorii, prin mai multe reclame – toate pline de umor, care prezinta sticle Stirbey – unele plasate mai evident, altele mai subtil.

O reclama care ne-a placut mult reprezinta o fata vesela, incoronata cu o coronita de struguri, care traieste intr-un butoi.

Reclama ne-a inspirat la o eticheta-ghicitoare: Ce vin ar putea sa fie in spatele acestei etichete…?

Fata ne duce cu gandul la o Feteasca… Si fata fiind incoronata, ar putea sa fie o Feteasca Regala… Si fata care petrece tineretea ei intr-un butoi ar putea sa fie o Feteasca Regala, fermentata si maturata in acest butoi…

Astfel, in 2015 am facut un vin: din struguri de Feteasca Regala din Via Pencovici, fermentat in butoaie de stejar romanesc de 300 litri, si maturat in aceste butoaie timp de doi ani.

Dupa o invechire de mai bine de un an in sticle, acest vin arata potentialul extraordinar al soiului de struguri de Feteasca Regala – soiul blazon al soiurilor de struguri albi din Romania: un buchet intens de fructe coapte si condimente, urmat de o structura densa si armonioasa in gura, integrand perfect influenta maturarii in butoi in textura naturala de taninuri fine de la struguri.

Acest vin alb cu textura similara unui vin rosu elegant poate sa insoteasca antreuri gustoase – ca de exemplu un platou de mezeluri sau branzeturi maturate – la fel ca si un crap in saramura sau sarmale cu mamaliga, dar la fel de bine si un miel la gratar sau un filet de vita cu cartofi rozmarin sau legume la gratar: poate sa preia uneori – ca de exemplu intr-o zi calda de vara – locul vinului rosu, care atunci ar fi prea greu si obositor.



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